Meddelare: Brita Jönsdotter  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

Det var en gång två karlar härifrån trakten, som blev bjudna till ett par finnar, som bodde här sör på skogarna nånstans. De hade inte gärna velat fara dit, men de tordes inte låta bli heller, för finnarna kunde trolla.

De satt och söp hos finnarna på kvällen, och, då led om ett tag, började brännvinet tryta. Då gick en av de där finnarna bak på ugnen och pratade med någon, som hördes vara där, men karlarna härifrån såg väl inte någon. Då finnen kom ner från ugnen, sade han: "Han vårte sint, Perkele, men han blir väl snart go igen". - Men inte fattades brännvin, då en stund gått, men det är länge sen nu.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.